Carmen Server

Carmen Server

Carmen Server

CARMEN staat voor Computer Aided Radio ManageMENt, en is een totaaloplossing op het vlak van radio-automatisering. Bij het ontwikkelen stonden functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid bovenaan de prioriteitenlijst. In tegenstelling tot andere programma’s die ontwikkeld zijn door programmeurs die nog nooit een radiostudio van dichtbij gezien hebben is Carmen Server gebaseerd op jarenlange ervaring van radiomakers, waardoor het programma heel natuurlijk werkt.

Specificaties

Carmen Server 1.3 specificaties

1 PC, 2 of 3 schermen

Wanneer u voor het eerste kennis neemt van Carmen Server zult u misschien verwonderd opkijken als u ziet dat het systeem draait over twee schermen. De reden hiervoor is eenvoudig: Als radiomaker heeft u behoefte aan een duidelijk overzicht van al uw “gereedschappen”, als u om een jingle te draaien eerst nog op 5 knoppen en 2 vensters moet klikken, dan ben u volgens ons verkeerd bezig. Wij hebben gekozen voor een duidelijk overzicht.

1e Scherm

Het linker scherm heeft 3 functies, tijdens de automatische werking van de server is hier de playlist zichtbaar en kan deze gevolgd worden. Vanuit vier spelers draait de automatisering. Boven in het scherm kan de naam van het station zichbaar gemaakt worden. Ook worden datum en tijd in dit scherm vermeld.

Wanneer u live-uitzendingen verzorgt, dan gebruikt u de 4 jingleplayers rechts naast de playlist en gebruikt de tools in het rechter scherm. verandert het linkerscherm doormiddel van een muisklik in een jingle-machine

Voor een klein bedrag kunnen we zelfs een elektronische schakeling leveren waarmee de jingles draadloos gestart kunnen worden vanaf een bedieningspaneel dat u bij op de studiomengtafel plaatst (zie hardware). Tenslotte is er nog een derde scherm waar de systeembeheerder alle noodzakelijke instellingen aan de server kan doen, zonder dat hiervoor het systeem stilgelegd moet worden. Uiteraard zijn deze functies niet voor elke gebruiker van de server beschikbaar, via een geavanceerd toegangsbeheerssysteem kan niet alleen bepaalt worden wie wat mag, maar ook wanneer.

2e Scherm

Op het tweedescherm staat alles in het teken van het live-werken in de studio. Bovenaan het scherm staan de twee live-spelers, waar de tracks uit de playlist of de muziek database in geladen kunnen worden. De bediening van deze spelers is net zo eenvoudig als het bedienen van een cd-speler. De live-spelers zijn voorzien van duidelijk goed afleesbare displays die alle noodzakelijke informatie over de geladen track bezorgen. Inclusief het aftellen van de intro’s en outro’s.

Het rechter scherm bevat de “toolbox” waarmee uit tracks, jingles, items en losse bestande middels de verkenner kunt toevoegen aan uw playlist of in 1 van de players kunt slepen.

Tot slot kunnen hier tot 12 jingles in een keer kan worden geladen. Zo’n scherm met maximaal 12 jingles op noemen we een Jinglepad. U kunt zoveel jingle-pads samenstellen als u zelf wenst, zelfs nog tijdens een live-uitzending. Het is ook mogelijk om tot 6 jingles in een sequentie na elkaar laten draaien, gewoon door ze naar de sequencer bovenaan het scherm te slepen met de muis.

3e Scherm

Optioneel kunt u Carmen Server nog uitbreiden met een derde scherm. Hierop is de mixeditor zichtbaar. Met de mixeditor kunt u de overgangen van elk item in de playlist afzonderlijk beheren. Dit kan terwijl de Server nonstop draait, maar ook in een livesituatie wanneer u werkt met “semi-live” blokken. Hierbij koppelt u in in de playlist een aantal tracks en/of jingles aan elkaar en kunt dit als 1 blok afspelen.